Лавров вели дека САД и дадоа на Русија „пет минути“ пред нападот врз Сирија

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во петокот рече дека Соединетите држави и дадоа известување на Русија неколку минути пред да започнат напад врз Сирија

И според Лавров, оваа временска рамка била „несоодветна“, пишуваат странските медиуми,.

Неговата реакција доаѓа кога тој ги коментираше американските воздушни напади во четвртокот вечерта против базите на милицијата во источна Сирија, поддржани од Иран

„Нашата армија беше предупредена четири или пет минути пред време. Секако. „Ова беше еден вид најава кога нападот веќе беше извршен“, беше цитиран Лавров.

САД во четвртокот започнаа воздушни напади во Сирија, прва воена операција на администрацијата на  Бајден.Според
странските медиуми, нападот бил насочен кон објекти во близина на границата со Ирак, користени од милитантни групи поддржани од Иран.