Научници научија свињи како да играат компјутерска игра со џојстик

0
147

Во дефинитивно една од поинтересните научни студии кои ги имаме прочитано, научници ја имаат истражувано интелигенцијата на свињите преку обид да ги научат да играат компјутерска игра со џојстик.

Целта на истражувањето била да се видат когнитивните способности на свињите, како што се меморијата, вниманието и можноста за препознавање на концепти. Во студијата биле вклучени четири свињи од два различни видови, а исто така им биле дадени и имиња, Хамлет, Омлет, Ебони и Ајвори.

Покрај тоа, тимот објави дека социјалниот контакт силно влијаеше на перформансите на прасињата во играта – тие продолжија да играат и да ги прават вистинските движења дури и кога не им беа дадени задоволства.

Понатаму, се чинеше дека само вербалното охрабрување ги потстикнува животните кога ќе се преселат во најсложените нивоа на играта.

Овој вид на студии е важен затоа што, како и со сите живи суштества, начинот на кој комуницираме со свињите и што правиме влијае и има врска со нив“, додаде професорката Крони.

Затоа, ние имаме етичка обврска да разбереме како свињите стекнуваат информации и што сите тие се способни да научат и да ги запомнат.

Идните студии можат да одговорат на поамбициозна цел, утврдувајќи дали компјутерски интерфејс може да се користи за подиректна комуникација со прасињата, како што е постигнато во експериментите со примати кои не се луѓе.

Информирањето за практиките на управување и подобрувањето на благосостојбата на прасињата беше и сè уште е главната цел“, коментира професорката Крони.