Папата ја именуваше првата жена во Бискупскиот синод на висока функција

0
33

Папата ја именуваше првата жена во бискускиот синодот на висока фунција. Станува збор за французинката Натали Беквар, која  е назначека на функцијата потсекретар на синодот во Ватикан и со тоа стана првата жена во ова тело кое има право на глас. Ова следи откако папата повеќе пати најави дека сака да го реформира синодот, посочувајќи дека жените играат важна улога во црквата. Во работата на синодот се вклучени епископи и кардинали, кои имаат право на глас, но учествуваат и експерти кои не можат да гласаат.