РАМКОВНИТЕ АДМИНИСТРАТИВЦИ НЕ СЕ ПОЈАВИЈА НА РАБОТА ОД 1 ФЕВРУАРИ КАКО ШТО НАЈАВИ ГРУБИ

0
56

Очекувањата на вицепремиерот Артан Груби дека од 1 февруари сите вработени во администрацијата ќе започнат со работа, не беа реализирани.

Постапката за распределба на 1300 лица кои со години не заминале на работа и примиле плата, сè уште трае.

Претседателката на Инспекцискиот совет, Магдалена Филиповска-Грашкоска, рече дека директорите на шесте инспекторати и рекле дека администраторите не започнале со работа во овие институции.

„Во Пазарниот инспекторат имаше 35 лица, 14 во Инспекторатот за труд, додека за останатите треба дополнително да ве известам. Директорите рекоа дека лицата се уште не се решени и не започнале со работа. Неопходно е да се спроведе целата постапка, која ќе започне преку Министерството за политички систем “, рече Филиповска-Грашкоска.

Инаку, вицепремиерот Артан Груби пред две недели информираше дека 1.349 административци, пред се економисти, адвокати, но и со средно образование, ќе бидат сместени во 237 институции.

Неговите очекувања беа административците кои останаа дома од февруари да започнат со работа во неколку државни институции, вклучително и инспекторати.