Расте бројот на заразени со КОВИД 19 , новиот вид на вирус регистриран во 8 града

Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) бележи зголемување за 4,1 процент на број на нови позитивни ковид-случаи, како и зголемување за 3,1 отсто на смртните случаи, споредено со минатата недела. Последниот неделен извештај на институцијата, за периодот од 1 до 7 февруари покажува дека во овој период тестирани се вкупно 14.398 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со зголемување од 4,8 отсто во однос на минатата недела. За здравствените експерти, зголемените бројки се резултат на опуштеноста на граѓаните во изминатиов период.

Дополнителна грижа е што новиот Британски сој на вирусот е забележан во осум градови, од кои најмногу случаи има во Охрид, Прилеп и Кавадарци.

„Минатата недела до ИЈЗ се пријавени 649 материјали кои биле секвенционирани за присуство на „британскиот” сој на SARS-CoV-2 од три лаборатории (ИЈЗ, „Жан Митрев“ и МАНУ). Од секвенционираните, 56 се позитивни за присуство на новиот сој на SARS-CoV-2“, велат од Институтот.