Регистрацијата мора да се изврши, одложувањето не менува ништо

0
53

Пописот е статистичка операција што мора да ја направиме, тоа е наша обврска, рече денеска премиерот Зоран Заев, кој коментирајќи го повикот на опозицијата за негово одложување, праша што ќе се промени ако пописот се одржи во мај следната година.

„Пријавувањето е од 1 април до 21 април, како што е предвидено, и мора да се заврши. Иако имаше повик нешто да се промени, повторувам – во текот на летото нема пријавување, во септември има изборна кампања, во октомври има редовни локални избори. Ако го турнеме, кога? Одложи го до мај? Што ќе промени ова? „Значи, сите ние треба одговорно да се фокусираме да излеземе и да ја завршиме регистрацијата“, рече Заев на прес-конференцијата во Владата, одговарајќи на прашање на новинарите.

Премиерот истакна дека регистрацијата е граѓанска обврска на се што е јасно дефинирано со закон. „Ако сме држава и се однесуваме како што и прилега на државата, мора да воспоставиме и државни постулати. „Регистрацијата е итна потреба во интерес на сите граѓани на Република Северна Македонија“, повтори Заев.

Тој рече дека тие се отворени за сите прашања што се решаваат за време на дијалогот и дека е добро секогаш кога ќе се изгради консензус каде што е можно. Но, тој повтори дека Република Северна Македонија нема попис веќе 20 години.

„Ние работиме тука во Владата, во општините, градоначалниците, сите државни и локални јавни претпријатија, сите приватни компании, па дури и сите наши луѓе во магла, во мракот. Не ги знаеме бројките, не знаеме колку сме, , како сме лоцирани, кои се индустриските параметри, кои се основните ресурси, рече Заев.