ТикТок“ од денес го блокира пристапот за деца под 13 годишна возраст

 

Кинеска платформа за објавување видеа денес го блокираше пристапот до децата под 13 години на апликацијата „ТикТок“ и ќе користи вештачка интелигенција за да ја потврди возраста на корисникот, по неодамнешната смрт на 10-годишно девојче од Палермо кое изврши самоубиство обесено во „мрак“. (несвестица) како предизвик.

 

Италијанското тело за надзор ќе ја процени ефективноста на мерките објавени од „ТикТок“, објави АНСА.

 

Смртта на девојчето на 21 јануари беше проследена со случајот на 48-годишна жена од Сиракуза, Сицилија, која беше испрашувана за наводно поттикнување самоубиство објавувајќи видео на ТикТок на кое се гледа како маж и жена навиваат селотејп околу устата нос.уште еднаш предизвик за затемнување