Три години затвор за српскиот генерал за шпионирање во САД

0
76

Врховниот суд во Белград во петокот го осуди Момчило Перишиќ на три години затвор за донесување државни тајни во 2002 година.

Перишиќ тогаш ја извршуваше функцијата началник на Генералштабот на Југословенската армија и поранешен заменик-премиер на Србија.

Двајца други обвинети заедно со Перишиќ, потполковник Миодраг Секулиќ и цивилот Владан Влајковиќ беа осудени на една и пол година затвор.

Врховниот суд во Белград во соопштението за јавноста соопшти дека Перишиќ е осуден за шпионажа, додека Секулиќ и Вјалковиќ се осудени за откривање на воена тајна.

Судскиот процес започна во 2016 година и беше затворен за јавноста, откако обвинителството рече дека документите што, наводно, биле испратени до САД, остануваат доверливи.

Перишиќ се изјасни за невин.