Фејсбук ги блокираше австралиските корисници од читање и споделување вести

Граѓаните од Австралија повеќе не можат да читаат вести на Фејсбук, откако компанијата соопшти дека нивните корисници не можат да споделуваат или гледаат новински содржини од локалните и меѓународните медиуми.

Оваа објава е одговор на предложениот закон во Австралија со кој би се принудиле технолошките компании да им плаќаат на медиумите за содржината која ја објавуваат на нивните платформи, пренесе Си-Ен-Ен.

„Она што предлог-законот во Австралија не сака да го препознае е природата на односот помеѓу нашата платформа и издавачите на вести. Спротивно на она што некој го сугерира, Фејсбук не краде вести, туку издавачите одлучуваат да ги споделат нивните содржини на Фејсбук. Се надевам дека во иднина ќе можеме да ги вклучиме вестите за граѓаните од Австралија повторно“, напиша заменик претседателот за глобални вести на Фејсбук, Кембел Браун.