Захариева: Нема ЕУ за Македонија ако не престане омразата

0
44

Не сакам Македонија да остане надвор од Европската Унија, но не може да продолжи таложењето омраза кон Бугарија со генерации во таму, вели бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева во интервју за Clubbz.bg. Таа вели дека антимакедонскиот однос и националната реторика не се дел од предизборното милје во земјата.

„Не, не сакам да остане надвор од ЕУ. Сега не ја одобривме рамката за преговори, тоа е различно. Не случајно Бугарија го направи проширувањето на Западен Балкан приоритет за време на нејзиното претседателство и направи многу за PCM и Албанија. Сепак, повторувам, создавањето генерација по генерација на омраза кон Бугарија не може да продолжи. Ова нема да запре ако тие утре станат членки. Во право сте дека индивидуалните интереси на 27-те земји понекогаш мора да бидат оставени во втор план, но тоа не значи дека не постојат. Сведок сум повеќе од еднаш на ситуации во кои некои земји-членки, нема да дадам примери, се против некои одлуки затоа што тие ги остваруваат националните интереси. Но, ако не се обидеме да смениме некои стереотипи, тоа не може да се случи автоматски со членството, вели Захариева