Страв од мутација на Ковид во Грција: Можеби ќе имаме 7000-8000 заразени неделно

0
54

Главниот грчки епидемиолог покрена загриженост дека бројот на инфекции може да се искачи на 7.000-8.000 заразени неделно.

 

Известувајќи на состанокот на техничкиот комитет, Сотирис Циодрас рече дека вирусот не исчезнал и ако не се почитуваат заштитните мерки, тогаш бројот ќе се зголеми.

 

„Вирусот не исчезна. „Тука е“, рече тој, истакнувајќи дека во земјата е формирана посебна структура за следење на мутациите што може да ги претрпи вирусот.

 

„Доколку новата варијанта на вирусот преовладува во земјата, може да имаме проблем до почетокот на март. Ние мора да бидеме будни. Атика (област во Атина) е област која бара посебно внимание. „Истражувањата покажуваат дека има огромен пораст на бројот на заразени лица“, рече Циодрас, проценувајќи дека бројот на инфекции може да се зголеми од 7.000 на 8.000 неделно низ целата земја до крајот на март.

 

Тој побара сериозно да се почитуваат мерките против пандемијата, особено сега кога циркулира мутацијата на Ковид-19, која има поголема преносливост.