Европската држава лидер по смртност во свет од коронавирус

Која е државата во кои смртноста е најголема според бројот на починати на еден милион жители?

Гибралтар сега е прва по бројот на смртни случаи од Ковид-19 во однос на населението, според Worldofmeters. Причината за ова е зголемувањето на случаите на инфекција со позаразната британска варијанта на коронавирусот.

Гибралтар има вкупно 4280 заразени луѓе со коронавирус, а досега починале 94 лица. Поред последниот попис во државата живеат 33684 луѓе. Што се однесува околу смртноста од Ковид 19 на 1.000.000 жители овде статистички починува 2,791 лице и тоа е државата која има најголема смртност во моментов.

Втора е Сан Марино со вкупно почианти 77 лица на 33,959 популација или статистички 2266 починати лица доколку во државата имаше 1 милион жители