Пендаровски: Постапката на Радев го урива принципот на немешање во внатрешните работи

Властите во Македонија остро го критикуваа бугарскиот претседател Румен Радев, кој вчера на заеднички состанок ги повика бугарските специјални служби да ги заштитат Бугарите во Македонија. За претседателот Стево Пендаровски и за премиерот Зоран Заев, постапката на Радев е мешање во внатрешни работи. И Пендаровски и Заев ги отфрлија обвинувањата дека одредени граѓани се напаѓани и дискриминирани само затоа што се декларираат како Бугари, како што тврди културниот центар од Битола „Иван Михаилов“.

„Исклучително е невообичаено и надвор од процедурите на Алијансата, претседател на земја членка на НАТО да ги повика безбедносните служби да одговорат на повредите на правата на граѓаните во друга земја членка на НАТО. Реакцијата на бугарскиот претседател е исто така спротивна на основниот принцип на меѓународната политика, да не се меша во внатрешните работи на друга држава“, вели Пендаровски.