Втората доза на „спутник В“ може да се даде и до 90 дена по првата доза

Најновото истражување на институтот Гамалеј потврди дека втората доза на вакцината „спутник В“ може да се даде дури и 90 дена по приемот на првата доза, објавено е по состанокот меѓу српскиот министер Ненад Поповиќ и рускиот заменик министер за здравство Сергеј Глаголиев.

Како што е наведено, тоа е големо и важно знаење во однос на претходната пракса, според која втората доза се добива по 21 ден.

Докажано е дека зголемувањето на интервалот помеѓу првата и втората доза не влијае на јачината на имунолошкиот одговор и во некои случаи дури ја зголемува силата и го продолжува времетраењето на имунолошкиот одговор на коронавирусот корона.

Првите вакцини „Спутник В“ во Институтот Торлак во Белград треба да бидат произведени до крајот на мај годинава.

Извор Макфакс