Денеска 35 години од нуклеарната катастрофа во Чернобил

Обединетите нации го прогласија 26 април за Меѓународен ден на сеќавање на катастрофата во Чернобил. Денот за прв пат беше забележан во 2016 година, по повод 30-годишнината од нуклеарната катастрофа во 1986 година. Меѓународниот ден на сеќавање на катастрофата во Чернобил вклучува настани низ целиот свет посветени на подигање на свеста за последиците од катастрофата во Чернобил и воопшто за ризиците од нуклеарната енергија. Катастрофата во Чернобил беше несомнено најтешката нуклеарна несреќа во историјата.

На 26 април 1986 година, реактор во нуклеарната централа Чернобил во денешна Украина доживеа катастрофална експлозија и пожар, ослободувајќи невидени нивоа на радиоактивни материјали во атмосферата. Иако самата несреќа предизвика релативно мал број жртви, нејзините долгорочни ефекти се огромни и ќе продолжат да претставуваат предизвици за многу идни генерации. Безброј студии ги документираат тешките здравствени и еколошки проблеми предизвикани од несреќата, наглото зголемување на ракот на тироидната жлезда кај децата во Украина, Белорусија и Русија, што претставува само еден од многуте вознемирувачки примери.