Техника стара 50 години – Како да добиете природно црвена боја на јајцата без хемија

0
17

Црвената боја на јајцата го симболизира Исусовото страдање, затоа секоја домаќинка за Велигден мора да ги фарба јајцата во црвена боја.

Пред педесет и повеќе години, јајцата се фарбале со следниве техники:

1.Кромид

Пред Велигден соберете што повеќе кромид. Користете и виолетов. Ставете ги јајцата во тенџере, покријте ги со лушпи од кромид, додадете вода, две лажици сол, малку шеќер. Во водата можете да исечете и додадете сирово цвекло.

Варете ги и кога водата ќе се излади, извадете ги јајцата, а потоа премачкајте ги со масло.

2.Сок од вишни

Јајцата ставете ги во тенџере. Полијте ги со сок од вишни и додадете малку сол, малку оцет. Варете ги јајцата, а кога ќе се изладат, извадете ги и премачкајте ги со масло.

3.Мелен пипер

Четири лажици мелен пипер ставете во еден литар вода, со малку сол и оцет и сварете ги јајцата. Внимавајте да не користите лута пиперка, бидејќи лутината може да продре низ лушпата во самото јајце.

Извор: Стил.курир.рс/Фото:Shutterstock

Преведено:М.П.Насковска