Алијансата за Албанците рагира на како што истакнаа предизборниот маркетинг на градоначалничката на Тетово Теута Арифи   

0
1
Од Алијансата за Албанците рагираа на како што истакнаа предизборниот маркетинг на градоначалничката на Тетово Теута Арифи, која изведува градежни активности за проекти кои не ги изработила изминативе 7 години, додека е на власт.

 

Зошто брзате со проектите запрашаа од Алијансата за Албанците на денешната пресс конференција. За време на досегашното владеење немате реализирано ниту еден капителен проект со средства од општинскиот буџет, а сега преку кредити работите на задоцнетите проекти пред избори.

 

Секој пат, при реализација на проектите, нема надзор над работите, иако тие постојат на хартија, додека на терен се прекршуваат сите правила за градба. Скоро никогаш не постои табела со податоци за компанијата, како и детални податоци. Многу проекти траат со години, додека други проекти никогаш не се реализираат, како што се: Булевар „Благоја Тоска“, Градски стадион, училиште во с. Селце, патиштата што ги поврзуваат селата од висорамнините, Тетовскиот театар, да не ги спомнувам градските улици, ова е поглавје само по себе… Поминете еден ден пешачење од Центар до Горна чаршија… За повеќето од овие проекти, заемите се од Светската банка за развој или од пари издвоени од Владата !!! Значи, не е реализирана капитална инвестиција во нашата општина од основниот или сопствениот буџет, кој мора да го собере општината, од општинските даноци и такси, даноци на имот и продажба на градежно земјиште, истакна  Музафер Етеми претседател на Алијанса за Албанците огранок Тетово

Од Алијансата реагираат и на задолженоста на општината

Секојдневно ги зголемувате долговите! Како претседател на Алијанса за Албанците, Тетово, преку медиумите, јавно ви се обраќам: многу ја злоупотребувате својата позиција како градоначалник! Госпоѓа Претседателка, зарем не им кажавте на граѓаните за кои повици се потрошени 150.000 евра, за една година?! Како е можно да имаме огромни долгови додека на работниците не им се исплатуваат месечни плати?, истакна Музафер Етеми претседател на Алијанса за Албанците огранок Тетоо

Од Партијата на Села побараа одговореност пред законот за како што рекоа криминалот на Арифи.