АПАСИЕВ НА СОБРАНИСКА ГОВОРНИЦА ИЗЛЕЗЕ СО ПАЛЕСТИНСКА МАРАМА ВО ЗНАК НА СОЛИДАРНОСТ

Пратеникот и претседател на Левица – Димитар Апасиев, денес, во знак на поддршка и солидарност со палестинскиот народ, на говорницата во Собранието на излезе со препознатливата марама „палестинка“.

-Во бомбардирањето на Газа од страна на Израел, деновиве животот го загубија стотици цивили меѓу кои и 40 деца! Кога зборуваме за 40 загинати деца лесно е на бројката да гледаме како на уште само една трагична статистика, но тоа се човечки животи, со своја приказна и не може да се сведат на бројка. Ова се нивните имиња:

Јазин ал Масри, 2 години

Амир ал Танани, 7 години

Ибраим ал Масри, 11 години

Адам ал Танани, 4 години

Јахја Калифа, 14 години

Мухамед ал Танани, 3 години

Лина Шафер, 16 години

Исмаил ал Танани, 8 години

Мустафа Обаид, 17 години

Ахмед ал Хаваџри, 14 години

Башар Самур, 17 години

Мухамед абу Дија, 1 година

Ибраим Хасанајн, 16 години

Оур ал Замили, 2 години

Мухамед Сулејман, 16 години

Ибраим ал Рантиси, 1 година

Хусеин Хамад, 11 години

Фавзија абу Фарис, 17 години

Бара ал Гарабали, 6 години

Ислам ал Атар, 8 години

Рахат ал Масри, 10 години

Амбер ал Атар, 6 години

Мавран ал Масри, 7 години

Мухамед ал Атар, 1 година

Хамза Али, 12 години

Абдула Џавда, 13 години

Хала ал Рифи, 14 години

Сухаиб ал Хадиди, 13 години

Заид ал Талибани, 5 години

Абдул Рахман ал Хадиди, 8 години

Амаар ал Амур, 11 години

Усама ал Хадиди, 6 години

Хамада ал Амур, 13 години

Мариам абу Хатаб, 8 години

Калид ал Кану, 17 години

Јаман абу Хатаб, 6 години

Лина Иса, 14 години

Билал абу Хатаб, 9 години

Батена Абид, 6 години

Јусуф абу Хатаб, 11 години, рече Апасиев.