ВО СРБИЈА ВАКЦИНИРАНИ РЕЧИСИ 41 ОТСТО ОД ГРАЃАНИ, А РEВАКЦИНИРАНИ 32,7 ОТСТО

A nurse takes blood from a journalist for COVID-19 testing in State Hospital "Mother Thereza" in Skopje, Republic of North Macedonia, 22 July 2020.The Ministry of Health of North Macedonia organized a COVID-19 screening of Macedonian journalists, photographers and other media workers.

Досега околу 40,8 проценти од граѓаните во Србија се вакцинирани против коронавирусот, додека 32,74 проценти од возрасните ја примиле втората доза на вакцината, јави Радио Телевизија на Србија.

Аплицирани се 4.342.773 дози на вакцини.

Првата доза на вакцина ја примиле 2.420.190 граѓани на таа држава и 1.922.583 граѓани биле повторно вакцинирани. Просечната возраст на вакцинираните е 59 години.