ВУЧИЌ ДО РАДЕВ: КОЛКУ И НЕКОЈ ДА СЕ ОБИДУВА ДА КРЕНЕ ТЕНЗИИ МЕЃУ НАС, ОД БЕЛГРАД ЌЕ ДОБИЕ ОДГОВОР ДЕКА БУГАРИТЕ ГИ СМЕТАМЕ ЗА БРАЌА

0
2

Односите меѓу Србија и Бугарија се многу добри, а двете земји негуваат пријателски врски, рече претседателот Александар Вучиќ, нагласувајќи дека припадниците на бугарското национално малцинство во Србија секогаш можат да сметаат на раширени раце на државата. Претседателот на Бугарија, Румен Радев, посочи дека Бугарија гради заеднички европски пат со Србија и додаде дека претседателот Вучиќ исполнил сè што ветил кога станува збор за договореното и за правата на бугарското национално малцинство во Србија.

Како што јавува РТС, претседателот Александар Вучиќ истакнал дека е подготвен да разговара со Бугарија за решенија за тоа како да се олесни преминот на границата за туристите, додавајќи дека решението што Србија го има со Северна Македонија не може да се примени, бидејќи Бугарија е членка на ЕУ.

„Не можеме да го сториме истото како со Северна Македонија, бидејќи Бугарија е членка на ЕУ, а регулативите се различни, зборуваме за различни работи. Но, дали можеме да најдеме решение како да го олесниме преминот на луѓето, да го забрзаме патувањето, како да бидеме многу попријатни? “. „Денес, можеме и сме подготвени да разговараме. Ќе ги замолам моите пријатели од Бугарија да го сторат тоа на најдобар можен начин и да овозможат побрз премин за српските граѓани, како што ќе им овозможиме на бугарските туристи “, Истакна Вучиќ.

 

„Ние негуваме искрени пријателски односи со Бугарија и бугарскиот народ“, додаде Вучиќ.

Тој пренесе дека разговарал со својот гостин денес, како додаток на темата учебници на бугарски јазик и историски прашања, пред се за економијата, вработувањето и носењето инвестиции во тој дел на Србија.

Како што рече, тие се согласиле да работат заедно за да најдат инвеститори, со цел да им обезбедат работа на луѓето.

„Им реков на Радева и на претставниците на бугарското малцинство дека секогаш можат да сметаат не само на пријателски однос, туку и на целосно отворени раце на државата кон нив, бидејќи не гледаме проблеми што би не разделиле“, Рече Вучиќ.

Тој истакна дека припадниците на бугарското национално малцинство треба да бидат мост меѓу Србија и Бугарија.

„Најголем број барања се за информации на мајчин јазик и развој на нови учебници. Ние сме подготвени да им го обезбедиме тоа, со техничка помош на Бугарија“, истакна Вучиќ.

 

Тој исто така изјави дека трговската размена меѓу двете земји е добра, што, сепак, може и мора да биде уште поголема.

“По короната, работите одат на подобро. Очекуваме да ја зголемиме трговијата од 1,4 милијарди евра на 1,5 милијарди евра во наредниот период”, рече Вучиќ.

Ќе се обидеме да ги почитуваме работите што не врзуваат и зближуваат, како и да ги решиме работите што не разделија во минатото, рече Вучиќ.

Тој посочи дека има многу заеднички проекти, кои се многу важни.

„Изградивме автопат до границата, а Бугарија гради брз пат до Софија, односно автопат. Вршиме целосна реконструкција на пругата, а на почетокот на следната година ќе започнат работите на Ниш – Делницата „Димитровград“, во вредност од 270 милиони евра. Железница, и имаме договор со ЕУ за брза железница до Ниш, ќе донесеме уште две дополнителни земји и нашите два главни града “, објасни Вучиќ.

Тој исто така потсети на проектот за интерконектор, вреден 89 милиони евра, проценувајќи дека тоа е важна инвестиција за Србија, бидејќи заедно со „Балкански поток“, ќе се овозможи понатамошна диверзификација на изворите на енергија.

 

Тој рече дека разговарале за отворање нови мали гранични премини што би им значело на граѓаните во граничната зона.

„Ќе разгледаме еднократно работно време во периодот од 7 до 15 или 16 часот“, најави Вучиќ.

Тој се заблагодари на Бугарија што ја поддржа Србија на нејзиниот европски пат и рече дека на братскиот бугарски народ му посакува сè најдобро.

„Не гледаме никакви проблеми меѓу нашите две земји. Посета на споменици и решавање на сите историски проблеми што треба да ги оставиме зад себе и да размислиме за иднината, мислам дека најде плодна почва во нашата земја. Му посакувам сè најдобро на бугарскиот народ , каде и да живеат, ние “Ние сме пријатели и браќа.

Денес ќе го откриеме споменикот на Кирил и Методиј и ќе се погрижиме да ги почитуваме работите што нè врзуваат и да не зближуваат и да ги решиме работите што нè разделија во минато “, рече Вучиќ.

„Ние ги сметаме Бугарите за браќа“

Колку год некој да се обидува да ги крева тензиите меѓу Србија и Бугарија, од Белград ќе добие пријателски одговор дека Бугарите ги сметаме за браќа, рече Вучиќ.

„Среќен сум за нашите односи, благодарен сум за добрите односи и ќе ги развиваме на радост на овие луѓе кои живеат тука и ја споделуваат својата љубов кон нашите две земји и ќе продолжиме да пружаме секаков вид помош и поддршка“, рече Вучиќ.

Извор и фото: РТС