ГРУБИ – ЈАЗИКОТ И ИДЕНТИТЕТОТ НЕ МОЖАТ ДА СЕ СПОРАТ СО ПОЛИТИЧКИ ДОГОВОРИ И СПОРОВИ

0
2

Првиот вицепремиер Артан Груби им го честита на граѓаните 24 мај – Денот на Свети Кирил и Методиј.

Денес, кога го одбележуваме Денот на словенската писменост се соочуваме со предизвици кои како држава мора да ги надминеме и да го откочиме патот кон европската иднина.

Азбуката, јазикот, културата и етничката припадност се вредности што не можат да се спорат со политички договори или спорови, како за луѓето воопшто но и за државата како целина, a за тоа најдобро сведочи историјата.

Нашата работа посветена на остварување на европскиот сон треба да биде ценета и наградена и да не биде заложник од архаични методи на блокирање, од пред два века.

Европа е континент на разновидност и почитување на разликите и Унијата мора да се консолидира како фактор на донесување одлуки и лидер во почитување и интеграција на континенталната целина и правото на самоопределување.

Денес, славиме заедно и ништо не го спречува оваа заедничко обележување, исто како што ништо не треба да го спречува отворањето на преговорите за членство во Европската унија.