Како ќе се вика новата партија на Бранко Црвенковски?

Во јавноста беше презентирана информација дека поранешниот премиер и претседател на државата, Бранко Црвенковски, ќе формира нова политичка партија.

Според овие информации, Црвенковски, кој беше лидер на СДСМ 20 години, ќе собира партиски кадри незадоволни од сегашното раководство.

Шпекулациите за реактивирање на Црвенковски во политиката се засилија по презентирањето на независни листи во некои општини од поранешните кадри на СДСМ, но и по изјавата на заменик-претседателот Радмил Шекеринска дека таа повеќе нема да ја извршува оваа функција, пренесува Лајм.

Во меѓувреме, се појавија шпекулации за тоа кое би било името на новата партија на Црвенковски. Главно се споменува „Социјалдемократска иднина“, пишуваат дел од медиумите

Самиот Бранко Црвенковски сè уште не ја коментирал оваа информација, додека портпаролот на СДСМ, Богданка Кузевска, коментирајќи ја оваа информација, рече дека Северна Македонија е демократска земја и секој има право да се натпреварува со политичка понуда.