СТОЛТЕНБЕРГ: КФОР ОСТАНУВА ВО КОСОВО

0
3

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг потврди дека нема никакви промени во мировната мисија на КФОР во Косово.

“Сите 30 сојузници на НАТО, вклучително и Соединетите Американски Држави се посветени на мисијата на КФОР. Мисијата е најопипливиот и најконкретниот израз на посветеноста на НАТО на целиот регион“, рече Столтенберг.

Тој го кажа ова по состанокот со претседателот на Србија Александар Вучиќ кој на новинарите им рече дека е задоволен од одговорите кои ги добиле.

“Имавме неколку прашања за некои гласини и се останато, а тоа што го добивме од Столтенберг е јасен одговор за неопходноста на одржувањето на мирот и стабилноста во регионот и фокусирањето на силите на КФОР на тоа. Како што реков тоа е нешто што го баравме и што ќе ги смири луѓето не само во Косово туку и во целиот регион. Тоа има најголемо значење за државата Србија“, рече Вучиќ.

Повикувајќи се на разузнавачки извори Вучиќ минатата недела рече дека една од големите сили наскоро и јавно ќе побара повлекување на силите на КФОР и УНМИК од Косово.