ФИЛИПЧЕ – ОД СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ЌЕ ИМАМЕ ДИГИТАЛНА КОВИД ПРОПУСНИЦА

Министерот за здравство Венко Филипче најави дека од почетокот следната недела ќе биде спремен македонскиот „грин пас“, односно дигитална ковид-прописница. Станува збор за пас кој електронски преку QR (Кјуар) код и апликација која ќе може да се симне на секој мобилен телефон ќе содржи простор за три податоци – податок за вакцина, односно ревакцина и типот на вакцината, ПЦР тестирањето кое секогаш ќе може да се надгради со секое следно ПЦР тестирање, и податок за соодветна количина на детектирани антитела како доказ за прележана болест, рече Филипче денеска по примопредавањето на германската донација од 72.000 брзи антигенски ковид тестови.