АРТИЧКО ЖИВОТНО ОЖИВЕА ОТКАКО БЕШЕ ЗАМРЗНАТО 24.000 ГОДИНИ

Едно микроскопско животно од Арктикот било замрзнато 24 000 години и оживеало неповредено, пренесува американската технолошка страница CNET.

Студија објавена оваа недела детално го опишува вонредното патување на „бделоидниот ротатор“ – мало слатководно суштество кое преживеало во вечниот мраз на Сибир со милениуми.

„Нашиот извештај е најсилниот доказ досега дека повеќеклеточните животни можат да издржат десетици илјади години во„ криптобиоза “- состојба на скоро целосно затворен метаболизам“, рече Стас Малавин, од Рускиот институт за физичко-хемиски и биолошки проблеми во Науки за почва.

Малавин е коавтор на трудот што го опишува неверојатниот опстанок на „Ротаторија“, објавен во списанието „Тековна биологија“.

Микроскопските „ротатори“ се именувани по ротирачки прстен од мали влакна на едниот крај од телото.

Тимот на Малавин е специјализиран за извлекување примероци од замрзната почва – вечен мраз, со употреба на техники за дупчење. Оживеаната „ротаторија“ пристигна од мала длабочина од околу 3,5 метри.

Истражувачите користеле „датира со радиојаглерод“ на тоа животно – начин за утврдување на староста на органската материја и на тој начин утврдиле дека е старо дури 24.000 години.

И бидејќи се стопи, „ротаторот“ дури можеше да се размножи со „клонирање“ – поделба, како што прави видот.

Научниците го виделе сибирскиот вечен мраз како „подарок кој никогаш не престанува“, а сибирскиот „ротатор“ се придружил на „доброто општество“, во кое таму биле пронајдени антички вируси, зачуваното тело на ждребе од палеолитски коњ и недопреното тело на волнен носорог. Сепак, цицачите не оживеале.

Науката е сведок на импресивната еластичност на малите животни. Така, микроскопските животни „тардиграда“ – исто така наречени „водени мечки“, можат да преживеат и замрзнување и нуклеарно зрачење. Истражувачите откриле и мали животни длабоко под ледената површина на Јужниот пол.