БРИТАНИЈА ЌЕ ГО ОДЛОЖИ УКИНУВАЊЕТО НА СИТЕ КОРОНАМЕРКИ ПОРАДИ ИНДИСКИОТ СОЈ

Британскиот премиер Борис Џонсон се очекува денеска да објави дека крајот на ограничувањата на ковид-19 ќе биде одложен поради загриженост за ширење на таканаречената Делта варијанта на коронавирусот. Британија постепено ги укинува ограничувањата за пандемија според патоказот што предвидува сите социјални ограничувања да бидат укинати „не порано“ од 21 јуни. Но, како и во некои други делови на светот, варијантата Делта што силно ја погоди Индија се шири во Британија и покрај тоа што има една од највисоките стапки на вакцинација во светот.

Здравствените власти велат дека варијантата Делта може да биде за 60 насто попренослива од оригиналниот вид на коронавирус, што предизвикува загриженост дека може да предизвика трет бран на инфекции и хоспитализации кај невакцинираните. Инфекциите низ поголем дел од Европа опаѓаат со поголема вакцинација, што им овозможува на земјите од регионот постепено да се отворат повторно.