ЕУ потврди дека Словенија предложила промена на границите на Западен Балкан

0
1

Советот на ЕУ за австриската новинска агенција АПА потврди дека постои документ поврзан со наводниот словенечки нон-пејпер за промена на границите на Западен Балкан. Но, не е објавен јавно затоа што може да ги загрози меѓународните односи, пишува „Кликс“.

АПА побара од Советот на ЕУ да открие „документи од сите видови и на кој било јазик што би се однесувале на наводниот словенечки нон-пејпер или иницијатива за промена на границите на Западен Балкан и поврзани дискусии“.

Службата за односи со јавноста на Советот на ЕУ соопшти дека Генералниот секретаријат на Советот „идентификувал само еден документ“ што ги исполнува споменатите критериуми. Советот на ЕУ ја објави оваа порака на својата веб-страница во четвртокот вечерта, пишува словенечки 24ur.

Наводниот словенечки нон-пејпер крена голема прашина кон средината на април, како на Балканот, така и во Словенија. Овој неофицијален документ, објавен од нецензурираниот портал, предлага промена на границите на Западен Балкан.

„Завршувањето на распадот на Југославија, меѓу другото, вклучува идеи за распадот на БиХ и обединувањето на Косово и Албанија“, се наведува.

Во регионот, ваквите идеи се отфрлени како опасни затоа што може да доведат до нови војни.

Според извештаите на медиумите, за време на подготовките за преземање на претседателството на Словенија со Советот на ЕУ, словенечкиот премиер Јанез Јанша помогнал во ширењето на идејата од нон-пејперот, што пак тој негираше. Албанскиот премиер Еди Рама потврди дека видел таков документ и разговараше за тоа со Јанша.