Младинците на Каракачанов го пречекуваат Заев во Софија, ќе му посакаат добредојде во „заедничката татковина“

0
1

Денес во 15 часот по локално време, според агендата, подмладокот на ВМРО, партија предводена од поранешниот бугарски вицепремиер Красимир Каракачанов, треба да се сретнат со премиерот Зоран Заев во Скофија.

Каракачанов во својот статус вели дека младинците ќе му посакаат добредојде „во нашата заедничка татковина“ и дека „со овој гест тие ќе покажат дека сме еден народ од двете страни на границата“.

– Го гледам тоа денес пред официјалните бугарски власти Зоран Заев и неговиот тим од Скопје. Беа прифатени од Бојко Борисов. Досега добро. Но, само досега.

Балканот, наречен „македонска нација“, засади комплетно штетна и опасна теза. Тезата на Македонизам! Македонизам што постои само врз основа на создавање омраза кон Бугари и Бугарија. Овој македонизам, во чие име беа убиени илјадници луѓе по 1944 година во Вардарска Македонија, и десетици илјади други беа потиснати само затоа што продолжија да се нарекуваат Бугари.

Оттука произлегува проблемот. Затоа што кога политичарите во Скопје образуваат генерации со омраза кон Бугарите, намерно менувајќи ја историјата и подмолно и преку лажни мегафони и платените лобисти манипулираат со европските лидери, не можете да очекувате пријателско тапкање на рамото од Бугарија, вели меѓудругото во својот денешен статус поранешниот министер за одбрана на Бугарија.

Претседателот на ВМРО му порача на бугарскиот претседател Румен Радев и на привремената политичка Влада дека рамковната позиција на Бугарија кон Македонија не треба да се менува.

Заев и македонската владината коалиција, освен со бугарскиот државен врв, се сретнува и со раководствата на политичките партии во Бугарија.