ОД УТРЕ СУБВЕНЦИИ ЗА ВГРАДУВАЊЕ НА ПЛИН ВО ВОЗИЛАТА

0
1
Nozzle of an LPG, or liquified petroleum gas, pump attached to the fuel tank of a large 4x4 car

Сите граѓани кои од утре ќе вградат плински уред во возилата ќе може да аплицираат во Министерството за економија за поврат од 50 отсто на средства од вредноста на својата инвестиција. Повратот на средства не може да биде повисок од 300 евра, напоменуваат од ресорното министерство и додаваат дека за оваа мерка предвидени се 178 илјади евра, односно пари ќе има за околу 600 граѓани.

Огласот за аплицирање ќе трае 60 дена и ќе се оди по принципот прв дојден прв услужен. Лани средствата за оваа мерка беа пренаменети за поддршка на најпогодените граѓани и фирми од пандемијата. Во 2019 та година 731 граѓанин кои вградија плински или некаков друг еколошки уред во автомобилите добија субвенции од државата.