Дома Вести Македонија Платите на судиите ќе се зголемат за 15 проценти

Платите на судиите ќе се зголемат за 15 проценти

-Неможеме да очекуваме дека ќе имаме одговорна и професионална судска власт додека не покажеме грижа за судиите и нивните плати.Очекуваме дека ова ќе се сфати како позитивна сигнал до целото правусствто дека државата се грижи за статусот на правосудните органи за судиите но исто така дека државата очекува поголема транспарентност зголемена одговорност и професуиионалност и од судиите и од сите кои работат во сдуството би сакал да нагласам на крај дека ова зголемување очекуваме да важи и за судските службеници и за јавните обвинители и таму да постигнеме сличен успех, вели Бојан Маричиќ – Министер за правда.

Зголемувањето на платите во судството се одвива паралелно со процесот за дигитализација, но и процесот за прочистување преку кој ќе треба да се прецизира одговорноста и ефикасноста на судиите. Министерот Маричиќ вели дека во следниот период во план е да се предложи нов Закон за плати на судиите со кој трајно би се дефинирале коефициентите на судската власт, како проблем кој се провлекува низ годините..