Јавното обвинителство поднесе обвинение против осомничената терористичка група од Скопје и Куманово

Шест обвиненија за тероризам, како и две обвиненија за трговија со оружје е епилогот од антитерористичката полициска акција спроведена на крајот на декември минатата година. По 6 месеци, Јавното обвинителство гони шест лица за тероризам, додека другите две се гонети за трговија и изработка на оружје и експлозивни направи. Обвинителството смета дека групата осомничена за тероризам била организирана и предводена од Б.А. од Куманово уапсен на 31 август минатата година.

Jавно обвинителство

 

„Обвинетите имаа конкретни задачи: Б.Ф и Б.Г добиле конкретни наредби од Б.А и му обезбедиле логистичка поддршка и заедно со првите тројца обвинети имале задача да најдат автомобил со кој ќе вршат превоз и објекти каде ќе се чуваат оружје , муниција, воена опрема и процесирани импровизирани експлозивни направи. Тие исто така собирале информации и набљудувале локации и објекти“.

Обвинителството се сомнева дека меѓу обвинетите имало и лица кои се занимавале исклучиво со стратегијата како да влијаат кај јавноста.

Јавно обвинителство

„Обвинетиот Ј.К собирал, уредувал и титлувал преводи од арапски на албански јазик, видео снимки од борбите во Сирија и Ирак и терористичките напади во Франција и Шпанија, вклучително и снимки кои ја објаснуваат обработката на експлозивни направи, напади врз луѓе, безбедна употреба на Интернет апликации за комуникација, обезглавување на жртвите на ИСИС преку кои методот привлече голема публика кон таква радикална содржина “.

На шестмина обвинети им е одреден притвор, додека на други двајца им е одреден куќен притвор. По декемвриската акција, полицијата информираше дека осомничените имале намера да извршат терористички напади на неколку познати локации во Куманово, вклучително и нивното кривично досие и лажните аларми за терористички напади во Градскиот пазар во Куманово, неколку дена по терористичкиот напад во Виена, Австрија. Претходно на 31 август беа уапсени три лица, од кои две претходно издржуваа затворски казни откако беа уапсени од страна на турската полиција во обид да им се придружат на милитантните групи во една блискоисточна земја.