Во тетовскиот регион теренската вакцинација започна во неколку населени места од Општина Желино

Во тетовскиот регион теренската вакцинација започна во неколку населени места од Општина Желино. Вакцинација пак без закажан термин се одвива веќе втор ден во Здравствениот дом Тетово, каде се одвива процесот и за ревакцинација со Астра Зенека.

 

81 годишниот Љатиф Љатифи уште во утринските часови пристигна да ја прими првата доза вакцина во вакциналниот пункт во Желино.
-Теренската вакцинација е оптимално решение за повозрасните жители од руралните средини, вели Љатифи. 
 

Интересот за теренската имунизација имаше, но претежно од повозрасните жители.

-Вакцината практично ни дојде дома, велат жителите на Општината Желино кои денес се вакцинираа.

Пунктот беше отворен два часа во утринските часови.

Вакцинацијата се спроведува и во Здравствениот дом Тетово, каде се имунизираа жителите кои треба да ја примат втората доза од Астра Зенека, а за без термин се чекаше ред за Синовак.

-Термините треба да се почитуваат, ако сакаме да ги избегнеме гужвите, изјави  Борислав Јоргаќиевски директор на Здравствен дом Тетово.

Вакцини има доволно,а имунизацијата ќе продолжи во Здравствениот дом и во останатите рурални места од тетовско.

Моментално се одвива и ревакцинација во регионалниот пункт во спортската сала на медицинското училиште во Тетово. 

МТВ