Курти повторно побара од Грција да го признае Косово

За време на состанокот со грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис во Атина, косовскиот премиер Албин Курти побара Грција да го признае Косово и истакна дека Косово сака да воспостави односи со Грција како важен елемент за долгорочна регионална стабилност, соопшти косовската влада.

„Грција и Косово треба да ги зајакнат своите независни односи поради долгата заедничка историја, заедничката цел на мирот и безбедноста на Балканот и долгата заедничка иднина“, рече премиерот Курти.