Од понеделник можност за вакцинирање и на деца на возраст од 12 до 16 години

Од понеделник, покрај теренска вакцинација, се дозволува и вакцинирање на деца од 12 до 16 годишна возраст, рече денеска министерот за здравство, Венко Филипче. Како што појасни тој, вакцинирањето ќе се спроведува со вакцината на Фајзер.

„Ќе се дозволи и вакцинирање на деца, на возраст од 12 до 16 години, со вакцината на Фајзер, којашто во овој момент е единствена вакцина која е дозволена да се користи, согласно внатрешното упатство, за оваа категорија на деца“, рече Филипче.