Пендаровски контра партиите за менување на изборите правила непосредно пред изборите

Претседателот Пендаровски и Владата имаат различни ставови околу предлогот за двопроцентен изборен праг за непартиските листи.

Претседателот потсетува дека непосредно пред избори не треба да се менуваат изборните правила, што е сугестија и на ОБСЕ ОДИХР. Во случај кога тоа сепак се прави, очекува пошироки консултации кои би го вклучиле и граѓанскиот сектор.

Пендаровски се согласува со Зелен хуман град дека бројот на потписи за независна кандидатска листа треба да биде понизок.

Граѓанската иницијатива вчера го повика да не потпишува закон кој попречува независни групи граѓани да излезат на избори. За да поднесат кандидатска листа во Скопје, сега ќе им бидат потребни десетина илјади потписи наместо илјада како до сега. Укажуваат дека е невозможно да се соберат среде летни одмори на ограничен број места и само во работно време.