Пораст на семејното насилство по поразот на Англичаните во финалето на ЕУРО!

Жртвите на семејно насилство се поканети да повикаат добротворни организации за поддршка по поразот на Англија од Италија во финалето на Евро 2020 во неделата вечерта.

Добротворните организации за семејно насилство „Женска помош“ и „Прибежиште“ се обратија до сите оние кои претрпеа ескалирано насилство во своите домови откако милиони луѓе во Велика Британија го следеа поразот на нивната национална фудбалска репрезентација.

Двете добротворни организации рекоа дека бројот на пријавени случаи на домашна злоупотреба се зголемува по фудбалските мечеви, а малата студија од Универзитетот во Ланкастер сугерира дека насилството најмногу се зголемува кога Англија губи.

Извршниот директор на „Женска помош“ Фарах Назир вели: „Фудбалот не предизвикува семејно насилство – тоа е предизвикано од насилници кои избираат да употребат сила и контрола над своите жртви“.

„Знаеме дека бројот на пријавени случаи на семејно насилство се зголемува во деновите на фудбалските натпревари“, додаде таа.

„Зголемената консумација на алкохол и силните емоции поврзани со играта може да предизвикаат зголемување на постојното насилство, сериозноста и фреквенцијата“, рече таа.

Извршниот директор на „Прибежиште“, Рут Дејвисон се согласи дека фудбалските турнири „го влошуваат веќе постојното насилно однесување“ и им порача на жртвите дека „тие не се сами“.

„Низ целото ЕУРО, нашата порака до жените и девојките изложени на семејно насилство беше јасна: „Вие не сте сами, „Прибежиште“ е тука за вас“.

„Без оглед кој ќе победи и кој загуби во фудбалот, домашната злоупотреба е систематска, намерно однесување и се случува во текот на целата година“, нагласи таа.

Ова доаѓа откако студијата на Центарот за економски перформанси при Лондонското училиште за економија сугерираше дека фудбалските натпревари го зголемуваат ризикот од виктимизација за семејно насилство.

Откриено е дека иако семејното насилство се намалило за време на двочасовниот период на играње, злоупотребата започнала да се зголемува после тоа и овој ефект достигнал врв помеѓу 10 и 12 часа подоцна.

Истражувањето од 2013 година на истражувачите од Универзитетот Ланкастер открива дека семејното насилство се зголемило за 26 проценти кога Англија победува или изедначува, и за 38 проценти кога губи.