„Срби на врби“, графит на зградата на почесниот конзулат во Пловдив

Графитот „Срби на врби“ синоќа бил напишан на латиница на зградата на Почесниот конзулат на Република Србија во Пловдив.

Министерството за надворешни работи ги повика надлежните органи во Бугарија што побрзо да реагираат и да го пронајдат виновникот за овој вознемирувачки инцидент.

Амбасадата на Србија во Софија официјално го извести Министерството за надворешни работи на Бугарија за овој вандалски чин и недвосмислен чин на омраза, соопшти Министерството за надворешни работи на Србија, објави српскиот национален дифузер, РТС.

„Тоа е извик под кој беа извршени најмонструозните масовни злосторства против српскиот народ во Втората светска војна на територијата на поранешното нацистичко создавање на Независна држава Хрватска, и кое беше шовинистичко мото за време на протерувањето на српскиот население од Република Хрватска во т.н. операции „Блесок“ и „Бура“, се наведува во соопштението.

„Убедени сме дека ова не е провокација испратена од бугарски граѓани, бидејќи нашите земји и народи воспоставија високо ниво на доверба и пријателски односи, поради што веруваме дека брзата и одлучна реакција ќе го расветли инцидентот и ќе донесе сторителот пред лицето на правдата “, соопшти Министерството за надворешни работи на Србија.