Хрватите одлучија: Никола Тесла дефинитивно ќе се најде на евро-монетите

На сите монети во хрватските евра, основата ќе биде „шаховска табла“, мапата на Хрватска ќе биде на монета од две евра, куна на паричка од една евро, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи и мотивот глаголица ќе биде на монети со пет, две монети и еден цент.

Ова е одлучено на состанокот на Националниот совет за воведување на еврото во Хрватска, пренесува Индекс.хр.

Коментирајќи за влијанието што ќе го има воведувањето на еврото врз цените и платите, гувернерот на Хрватската народна банка (ЦНБ), Борис Вујчиќ, рече дека досега е покажано дека во сите земји по воведувањето на еврото, “стандардот се зголеми.” ”

– Нема причина да не очекуваме, беше случај кај сите членки, нема зошшто да не биде исто во Хрватска, додаде тој.

Како што наведе, просечната плата ќе се зголеми во зависност од продуктивноста и успехот на економиите, а со цел да се даде проценка на растот на платите, потребно е, според него, пет години од воведувањето на еврото.