Дендиас доаѓа во Скопје да го провери спроведувањето на Преспанскиот договор

Шефот на дипломатијата на Грција, Никос Дендиас, кон крајот на месецот доаѓа во посета на Северена Македонија, при што ќе се направи  евалуација на спроведувањето на обврските од Преспанскиот договор, а ќе се разговара и за поддршката на Атина за нашата евроинтеграција, најави денеска министерот за надворешни работи Бујар Османи.

– Сметам дека е важна посета, повратна после мојата во Атина и зборува за интензитетот на комуникацијата на високо ниво што е одраз на добрите билатерални односи меѓу нашите држави коишто се и повеќе од само имплементирање на Преспански договор, бидејќи Преспанскиот договор предвиде создавање на стратешко партнерство меѓу нашите две држави и ние тоа во континуитет го градиме и го подобруваме и во политичкиот и во економскиот контекст, рече Османи на новинарско прашање на заедничката прес-конференција во МНР со министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Посочи дека во МНР е формирана работна група за следење на имплементацијата на Преспанскиот договор вклучувајќи и координатор и тековно се следат на неделна основа нашите обврски.

– Тоа не се само обврски од членот 8 кои произлегуваат во промена на ознаките, таблите итн., туку и во делот на Комисијата за заштита на трговските марки што е многу важно прашање, бидејќи колку побрзо ќе се реши прашањето за трговските марки толку ќе бидеме можеби во подобра позиција во однос на заштитата на трговски марки или, пак, во однос на Комисијата за образовни прашања. И четвртиот дел е секторската соработка која исто е предвидена во рамки на Преспанскиот договор, рече Османи.

Предвидено е на средбата со Дендис, наваде Османи, да се направи и евалуација на степенот на имплементација во однос на обврските што ги има и државата, меѓутоа и што ги има Република Грција.

– Планираме посуштински и посистематски да влеземе по однос на сите прашања со цел да направиме пресек на степенот на реализација, меѓутоа се разбира ќе ги отвориме и другите прашања, пред се поддршката во однос на европските интеграции и се разбира секторската соработка во контекст на стратешкото партнерство, изјави министерот Османи