НАСА со нова мисија: Астероид кој оди кон Земјата може да нè направи милијардери

Астероидот се наоѓа помеѓу Марс и Јупитер, а се верува дека дел од протопланетата била уништена од бројни судири со други тела за време на формирањето на Сончевиот систем.

НАСА започнува мисија за проучување на астероид за кој се верува дека содржи толку многу благородни метали што сите на Земјата би биле милијардери. Богатството што го „носи“ ова небесно тело се проценува на околу 10.000 милијарди долари.

Откриена во март 1852 година, 16 Псиче (Psyche 16), карпата е широка 200 километри. Век и пол по откритието, астероидот ќе биде во фокусот на проектот на НАСА, кој се очекува да започне во август наредната 2022 година.

Леталото на Американската вселенска агенција треба да пристигне на дестинацијата четири години подоцна, на почетокот на 2026 година.

Ова ќе биде прво истражување на метали наместо камен и мраз, што е вообичаена практика во мисиите кон небесните тела, пишува Б92.

„За разлика од повеќето други астероиди што се карпи или ледени тела, научниците сметаат дека (металниот) астероид 16 Псиче тип М се состои главно од железо и никел слични на оние што се наоѓаат на Земјата“, вели НАСА.

Целта е да се реши мистеријата за потеклото на астероидот 16 Психа

Тим во Калифорнија разви карта за температура која ќе им помогне на експертите на НАСА подобро да ги разберат својствата на површината на астероидот. Инфрацрвените слики на небесните тела обично даваат само фрагмент од податоците еквивалентни на еден пиксел, но истражувачите се надеваат на резолуција од 50 пиксели.

„Наодите се огромен чекор кон решавање на мистеријата за потеклото на овој необичен објект, за кој некои мислеа дека е дел од јадрото на протопланетата која немала среќа“, велат истражувачите задолжени за неодамнешните студии.

Откриле дека површината на астероидот е најмалку 30 проценти метална, а површинските карпи содржат и помали парчиња метал.

Врз основа на снимките направени од телескопот Хабл, се проценува дека вредноста на скапоцените метали на астероидот е околу 10.000 милијарди долари.

Машки магазин