Невакцинираните вработени Грци ќе се тестираат еднаш неделно на ковид на свој трошок

Невацинираните  работници во Грција од јавниот и приватниот сектор ќе мора да се тестираат најмалку еднаш неделно на ковид на свој трошок.

Начинот на кој ќе фунционира економијата и општеството во Грција во следниот период и рестрикциите кои најверојатно ќе важат само за невакцинираните, следната недела Владата веројатно ќе соопшти, изјави на телевизијата „Скај“ портпаролот на владата Јанис Иконому.

-На вакцинираните ќе им се даде можност да имаа поголема удобност во движењето, поголема можност и опции. За останатите, ќе има одредени места за тестирање, тестото ќе биде на сопствен трошок, порачал портпаролот.

Од вработените во јавниот и во приватниот сектор кои не се вакцинирани ќе се бара да се тестираат на свој трошок по фиксна цена, Но, повторувам, за жал еднаш или двапати неделно на нивен трошок септември па натаму, дообјаснил, Иконому.

И портпаролот го повторил ставо тна грчкиот премиер дека економијата нема да се затвори и дека ќе нама локдаун.