Алијанса за Албанците: Колективните права на Албанците зависат од бројките на пописот, и тоа го вели Уставот

Алијанса за Албанците со реакција по повод изјавата на Зоран Заев околу пописот.

„Премиерот Зоран Заев одамна го загуби допирот со реалноста и неговите изјави не само што не можат да се земат како точни, туку претставуваат вознемирувачки аларм за тајните планови на Владата на СДСМ-ДУИ. Колективните права на Албанците зависат од бројките и тоа го вели Уставот, а пак Заев не е над највисокиот правен акт. Во меѓувреме, Артан Груби веќе докажа колку е лесно да се пазари на сметка на Албанците и тој најмалку  има право да зборува за унапредување на правата.Ваквите изјави на двајцата владини лидери и лиферувањата со бројки дополнително предизвикаа сомнежи за тоа што се случува со пописот. Владата и Државниот завод за статистика мора итно да дадат оттчет и објаснување за тоа што се случува со страницата и базата на податоци за пописот, каква штета е направена од сајбер напаѓачите, дали е влијаено и над податоците од дијаспората и кој ќе биде одговорен за какво било мешање во бројките.“, се вели во соопштението од Алијанса.