Не сме претепале Срби кај Брњак тврди косовската полиција

Косовската полиција негираше дека нејзини припадници претепале тројца Срби во близина на преминот Брњак. Косовската полиција во соопштението вели дека информациите се неточни и имаат за цел „да ја дезинформираат јавноста, да ја направат ситуацијата небезбедна за граѓаните и да исполнат различни политички амбиции надвор од Косово“. „По официјалните проверки, таквите информации се покажаа како невистинити, бидејќи на граничниот премин немаше запирања или контакт со ниту еден демонстрант, но полициската единица провери три камиони, односно нивните возачи, кои возеа зад полицискиот конвој, загрозувајќи ја безбедноста на полициските операции“, објави косовската полиција, наведувајќи дека „полициските службеници приведоа, проверија, а потоа ослободија тројца косовски возачи, на кои им беше наложено да се пријават во полициската станица во Јужна Митровица“.

Заедно со објавата, беа доставени и документите за идентификација на тројцата уапсени, кои беа проверени од полициските службеници. Како што претходно објави РТС, „двајца од тројцата Срби кои утрово беа претепани од припадниците на специјалните полициски единици на административниот премин Брњак, се здобија со тешки телесни повреди и беа хоспитализирани на хируршкото одделение во Митровица“. Директорот на КБЦ Косовска Митровица, Златан Елек, изјави за РТС дека „повредите што произлегуваат од ударите со кундаци и нозе“.