Папата со порака во Словачка: Немојте да го користете крстот како политички симбол

Папата Франциск денеска во Прешов, на третиот ден од неговата пасторална посета на Словачка, рече дека крстот не треба да се користи како политички симбол и им порача на христијаните да не се обидуваат да се однесуваат триумфално.

Во Прешов, во источна Словачка, Франциск ја водеше Божествената литургија на Свети Јован Златоуст според православниот обред.

Литургијата, отслужена на плоштадот во спортскиот центар Местско Шпортава, ја служеше папата Франциско, митрополитот на грчката католичка црква во Словачка и архиепископот прешовски Јан Бабјак, заедно со бројни грчки католички и римокатолички бискупи на Словачка и многу други земји. Литургијата се служела на словачки, старословенски, унгарски и латински. На службата на отворено присуствувале повеќе од триесет илјади верници на кои Папата им се обрати со говор за христијанскиот идентитет и мистеријата на крстот.

Крстот, рече папата Франциск, честопати го користат христијаните на површен начин.

“Нема крстови: околу вратот, во домот, во автомобилот, во џебот. Но, нема да го искористиме ако не застанеме да го погледнеме распнатиот Исус и да му го отвориме срцето, ако не ги дозволиме неговите рани да ни се отворат за да предизвика чудење во нас, ако срцето не е исполнето со емоции и не плачеме пред Бога ранет со љубов кон нас “, рече папата.

„Да не го сведеме крстот на објект на побожност, а уште помалку на политички симбол, знак на верски и социјален статус“, рече Франциск.

Во Прешов, комунистите ги принудија католиците кои го практикуваат источниот обред и се верни на Папата да се приклучат на Православната црква, а оние членови на Грчката католичка црква кои го одбиле тоа, завршиле во затвор.

“Крстот не треба да биде знаме во издигнување, туку чист извор на нов начин на живот – живот на евангелието, живот на блаженство. Сведок кој има крст во срцето, не само околу вратот, гледа дека никој не му е непријател, туку гледа браќа и сестри во секој за кого Исус го даде својот живот “, рече Папата.

Обраќајќи им се на „браќата и сестрите“, Папата рече дека ги виделе тие сведоци.

“Вие чувате убави спомени за луѓето што ве воспитаа и ве воспитаа во верата. Тие се скромни и едноставни луѓе, кои ги дадоа своите животи со љубов до крај. Тие се нашите херои, херои на секојдневниот живот, а нивните животи ја менуваат историјата . Сведоците раѓаат други сведоци зашто верата се шири: не со силата на светот, туку со мудроста на крстот, не со структури, туку со сведочење. “, рече папата во крајот на неговата проповед во Прешов.

Грчката католичка црква во Словачка има статус на независна метропола („sui iuris“), со три епархии – Прешов, Братислава и Кошице, со околу 350.000 верници кои живеат главно во источниот дел на Словачка, и меѓу кои, покрај Словаци и Руси, има унгарски и ромски верници.