ХЕРА: Никогаш не сме финансирале активности на „Секс, извидници и рокенрол

Невладината организација ХЕРА во одговор до Фокус вели дека единствената поддршка што Првиот скопски извиднички одред ја има побарано и добиено од ХЕРА е во вид на промотивни материјали (информативни брошури и материјали за превенција од ХИВ).  Велат дека тие никогаш не финансирале активности на Првиот скопски извиднички одред.

-Низ годините, на ваков начин ХЕРА им има излезено во пресрет на десетици организации низ земјата. ХЕРА никогаш не учествувала ниту во подготовката ниту во спроведувањето на какви било активности во рамките на наведениот едукативен проект или на други проекти кои ги спроведува Првиот скопски извиднички одред (ПСИО). Да појасниме, ХЕРА никогаш не била на терен со ПСИО за сексуално образование во кое било училиште ниту, пак, некогаш поддржала едукација во која било форма за овој проект, објаснуваат од ХЕРА