Ѓукановиќ: Секој Србин го гледам како најдобар Црногорец

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека одговорноста за тензиите и поделбите во црногорското општество е „на другата страна“ и додаде дека тој се однесува кон Србите со апсолутна почит.

„Ако мислите дека јас би придонел за мир и стабилност со молчење и повлекување од местото каде што беше нападнат црногорскиот државен и национален идентитет, тогаш сериозно грешите“, рече тој во интервју за РТЦГ на прашањето дали чувствува дел од одговорноста за тензиите и поделбите во црногорското општество.

Тој рече дека е претседател на сите граѓани и дека се однесува кон Србите со апсолутна почит.

„Го гледам секој Србин како најдобар Црногорец, Бошњак, Муслиман, Хрват или Албанец. Манипулираат лидерите на српските национални партии, кои се обидуваат да најдат работа бранејќи го она што не е загрозено и за тоа го наплатуваат Белград. Ниту јас, ниту некој друг нема негативни предрасуди кон Србите, јас ги перцепирам Србите како граѓани на Црна Гора и ги третирам со целосна почит. Она што не го гледам со почит е кога некој ја напаѓа државата“, рече Ѓукановиќ.

Тој оцени дека „денес во Црна Гора сме сведоци на поголем интензитет на притисок, односно офанзива на Голема Србија“.

„Ми се чини дека сме на погрешен пат кога го дефинираме проблемот како црковен, ова е државно-политички проблем и обнова на офанзивата на големиот српски национализам. „лагодарение на големите геополитички промени, некој во големосрпскиот национализам мислеше дека ова е добра можност“, посочува Ѓукановиќ.

Тој повтори дека идејата за големо српски национализам не е закопана и додаде дека денес „се напаѓа Црна Гора со иста страст“.