13 горила позитивни на Ковид 19 во Зоолошка градина во САД

Вработените во Зоолошката градина во Атланта, САД, забележаа дека нивните горили кашлаат и дека имаат течење на носот. Најмалку 13 се тестирани и се позитивни на коронавирусот. Се верува дека короната им ја донел вакциниран асимптоматски вработен.

Зоолошката градина Атланта, САД, рече дека најмалку 13 горили биле позитивни на КОВИД-19. Меѓу нив е и најстариот маж, 60-годишниот Ози. Во петокот беше објавено дека вработените забележале дека горилата кашлаат и дека им тече носот и дека немаат апетит.

Ветеринарна лабораторија на Универзитетот во Грузија тестираше горили. 13 – те резултати беа позитивни, седум резултати се очекуваат. Беше пријавено дека вработените се вакцинирани и дека вирусот најверојатно го донел вработен кој бил асимптоматски. Тие исто така наведуваат дека вработената влегла кај горилата со заштитна опрема, носела маска и ракавици, пишува Daily Mail.

Во моментов нема докази дека горилите можат да го пренесат вирусот на луѓето, а од зоолошката велат дека посетителите се доволно далеку од заразените животни, така што не постои опасност вирусот да се пренесе. Животните беа поделени во четири одделни групи.

„Ние сме многу загрижени за инфекцијата, особено имајќи предвид дека нашите безбедносни протоколи кога работевме со горили и други подложни видови за време на пандемијата беа екстремно ригорозни“, рече Сем Ривера, шеф за здравје на животните во зоолошката градина.

Тој наведува дека тоа е втората група големи мајмуни заразени со ковид, откако осум горили се разболеле во сафари паркот во зоолошката градина во Сан Диего во јануари.

Ривера објасни дека горилите живеат во групи и невозможно е да се изолираат заразените животни. Тој исто така наведува дека ќе ги вакцинира со ветеринарна подготовка со која вакцинира други големи мајмуни, тигри, лавови и леопарди.

Ози, 60-годишен болен маж, во моментов покажува благи симптоми. „Најлошото не е завршено, одиме од ден на ден“, рече Ривера. Во зоолошката градина, засилени се напорите да се запре ширењето на вирусот, маските се задолжителни, чистењето е поинтензивно, а вентилацијата е засилена.