Австрија ги заострува мерките – воведува „локдаун“ за невакцинираните

Во Австрија од 1 ноември вработените ќе можат да доаѓаат на работа само ако се вакцинирани, ако прележале корона или поседуваат негативен ПЦР.

Новиот австриски канцелар Александар Шаленберг и министерот за здравство Волфганг Мукштајн свикаа прес-конференција во седиштето на Владата во Виена, на која презентираа ново заострување на мерките за заштита од коронавирус, кои, како што истакнаа, се однесуваат само на невакцинираните Австријци.

„Едногласно се договоривме да воведеме две дополнителни нивоа во постоечкиот план за корона (со три нивоа) мерки за заштита од пандемијата на коронавирус“, рече Шаленберг.

„Пандемијата сè уште е видлива во ретровизорот, иако имаме доволно вакцини“, рече тој, додавајќи:

„Без никаква потреба, се најдовме во четврти бран поради невакцинираните.

Австрискиот канцелар особено нагласи дека новите мерки и ограничувања не се однесуваат на вакцинирани и прележани, туку само на невакцинирани лица. Тој повторно апелираше до невакцинираните да се вакцинираат, бидејќи мора да бидат свесни за „големата одговорност“ што ќе ја имаат доколку не примат вакцина.