ДИК ги соопштува официјалните резултати од првиот круг од изборите

Државната изборна комисија (ДИК) на јавна седница почна да ги соопштува официјалните резултати од првиот круг на локалните избори кои се одржаа на 17 октомври. Во земјава се избираат градоначалници и Совети во 80 општини и Градот Скопје.

Прелиминарните резултати покажаа дека се избрани градоначалници во 34 општини, и тоа 22 од ВМРО-ДПМНЕ, 9 од СДСМ и тројца од ДУИ.

Во првиот круг се избираа сите Совети на општините.

Според досегашните резултати во вториот круп ќе се гласа за избор на градоначалник во 44 општини и во Град Скопје, а во Центар Жупа и во Марово Ростуше ќе се прегласува, бидејќи во првиот круг немало излезност од најмалку една третина од запишаните избирачи.