ОД КОВИД-19 ПОЧИНА БИВШИОТ ДРЖАВЕН СЕКРЕТАР НА САД КОЛИН ПАУЕЛ

Колин Пауел е првиот афроамериканец државен секретар во историјата на САД и таа функција ја извршуваше во периодот од 2001 до 2005 година, за време на администрацијата на републиканскиот претседател Џорџ Буш.

Неговото семејство на Фејсбук соопшти дека Пауел почина како последица од ковид-19 иако бил целосно вакциниран.
„Загубивме извонреден и сакан сопруг, татко и дедо и голем Американец“, соопшти семејството.

Претходно, Пауел служеше и како национален советник за безбедност, а четири години беше на чело на Генералштабот на американската армија.

Роден во Њујорк во 1937, син на имигранти од Јамајка, Пауел ја почнал кариерата како професионален војник и за 35 години стигнал до рангот на генерал со 4 ѕвездички. Во Армијата надгледувал 28 светски кризи и настани, меѓу нив инвазијата врз Панама во 1989 и операцијата Пустинска бура против Ирак во 1990-1991.